torstai 4. joulukuuta 2014

Jalkojen kylmäys ja rivin hoito

 Jalkojen kylmäys

Hevosen jalkoja kylmätään samasta syystä kuin ihminenkin.  Kylmäys ennaltaehkäisee ja vähentää vaurioiden tulemista ja lieventää kipua. Rasituksen jälkeen hevosella voidaan käyttää kylmäyksessä vettä, kylmäsavea, lunta, kylmäyssuojia, kylmäpussia, erinlaisilla linimenteillä tai kylmäysjärjestelillä. Nopea ensiapu nopeuttaa vammautuneen alueen palautumista. Kylmäys tulisi suorittaa rasituksen jälkeen mahdollisimman nopeasti, jos jalat ovat lämpimät rasituksesta. Kylmäys vaikuttaa hevosen käyttöikään sillä se pidentää sitä. Jokainen kylmäyskerta estää rasitusvamman syntymistä ja vähentää sen ja tulehdusten kroonistumista.

Kylmäysmenetelmistä vesi on kaikista yleisin. Rasituksen jälkeen hevosen jalkoja suihkutetaan 10-20 minuuttia. Hevonen tulee totuttaa vedelläkylmäykseen sillä joskus hevoset saattavat pelätä vesiletkua tai jopa itse vettä.

Linimentillä kylmäys ja lämmitys onnistuu helposti ja se on hyvin helppo lihasten ja nivelten hoitotapa. Linimentti vaikuttaa lähinnä jalkojen verenkiertoon.  Linimentti vaikuttaa vähentämällä turvotusta ja jäähdyttämällä tai lämmittämällä. Kaksiteholinimentti jäähdyttää ensin ja jälkeenpäin lämmittää vilkastuttamalla verenkiertoa.

Kylmäyssuojien käyttö on yleinen kylmäystapa. Kylmäyssuojissa on sisällä nestepussit, ja niitä säilytetään pakastimessa. Rasituksen jälkeen kylmäyssuojat  kiedotaan hevosen jalan ympärille 15–20 minuutiksi.


Rivin hoito

Rivi on  melko helppohoitoinen, mutta hoitamattomana se voi johtaa pahempaan tulehdukseen yms. Usein yksinkertainen bakteeritulehdus. Hevonen, joka on kerran sairastanut rivi, saa taudin helpommin uudelleen.
Oireena on rivissa vuohiskuopassa kuivaa rupea, märkivä ihomuutos tai jopa liikalihan muodostumista. Syinä useimmiten hevosen jalat ovat jatkuvasti märät ja kuraiset, suojiin jäänyt lika joka on hangannut ihoa tai huono karsina hygienia.

Rivin hoito on helppo. Ensiksi pitää poistaa kuivat ruvet. Tupsujaloilta tulee leikkaa vuohiskarvat pois. Pestä jalat betadinella /khlorhexolilla, kuivata erittäin huolellisesti ja laita päälle pehittävää voidetta esim. fusiderm voide tai betadine-rasva tai vaikka hunajavoide. Hevosta ei saa päästää kuraiseen tarhaan. Rivi tulee hoitaa vähintään 2 kertaa päivässä noin 5 päivän ajan. Jos oireet eivän helpotu niin yhteys eläinlääkäriin. Rivissä ensisijaisena tärkeytenä on kuivas ja puhtaus!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti