torstai 4. joulukuuta 2014

Apuohjat



Apuohjia käytetään oikeanlaisen muodon löytymiseksi, ja ne ovat suitsien lisävarusteita. Usein puhutaan että niillä ohjataan hevosta haluttuun muotoon. Apuohjia ei ole takoitettu jatkuvaan käyttöön ja on hyvä muistaa lihaksettomalla hevosella käyttää, ettei käytä niitä kauaa. Koska lihaket ylirasittuvat jakipeytyvät helposti. Jokainen apuohja väärin käytettynä on haitallinen hevoselle. Apuohja on oikealla kireydellä, kun se estää ohjastuntuman vastustamisen heittämällä päätä ylöspäin. Usein apuohjat näkee kuitenkin sillä kireydellä, mihin muotoon ratsastaja hevosen haluaisi. Kouluratsastuskilpailuissa ei sallita apuohjia, mutta estekilpailuissa sallitaan esimerkiksi martingaali. Itse käytän apuohjia useasti kotona ratsastaessani, se helpottaa omaa ratsastusta, varsinkin istuntaa. Saksassa käytettiin useasti gramaan-ohjia, sekä artingaaleja. 



Sivuohjat

Sivuohjat on tarkoitettu lähinnä juoksutukseen, sekä joskus kokemattomien ratsastajien opetuksessa.   Myös vikellyshevosella on vikellysvyöhön kiinnitetyt sivuohjat. Käytän itse sivuohjia vain koulussa juoksuttaessa. Saksassa juoksutuksessa käytettiin vain gramaan-ohjia. 
Sivuohjat laitetaan kiinni kuolaimesta satulaan/juoksutusvyöhön. Ne laitetaan niin kireälle, että hevonen saa vain pehmeän tuntuman suuhunsa. Sivuohjissa on usen keskellä "kumirengas" joka joustaa.
Sivuohjat ohjaa hevosen haluttuun muotoon.  


Gramaanohjat

Gramaanit ovat ohjat, jotka menevät satulavyöstä hevosen etujalkojen välistä kuolainrenkaiden kautta ratsastajan käteen. Gramaaneilla ohjataan hevosta kulkemaan oikeassa muodossa.  Gramaanien väärinkäyttö voi kipeyttää hevosen selän ja pilata sen suun. Gramaanit eivät sovellu kokemattoman ratsastajan käyttöön tai jatkuvasti käytettäviksi. Ohjia käytettäessä pitää muistaa, että hevonen käyttää takaosaansa eikä vain taivuta kaulaansa, koska silloin niistä ei ole mitään apua. Gramaanit ovat myös hyvä apu hevosella, jolla on taipumus hyppiä pystyyn.


Martingaali

Martingaali voi olla kiinteä tai juokseva. Juoksevan martingaalin tarkoituksena on saada kuolain ja ratsastajan ohjasavut vaikuttamaan hevosen suussa oikein, vaikka hevonen nostaisi päänsä korkealle. Juoksevan martingaalin käyttö on hyvin yleistä esteratsastuksessa. Kiinteä martingaali kulkee etujalkojen välistä siten, että toinen pää on kiinni satulavyössä ja toinen turpahihnassa. Käytännössä se estää hevosta nostamasta päätään kovin ylös, eikä sitä saa säätää kovin lyhyeksi. Sen käyttö voi olla tarpeen hevosilla, jotka viskelevät rajusti päätään. Martingaalia käytettiin paljon Saksassa sekä yöskin täällä Suomessa.



Chambon

Chambon kulkee satulavyöstä kuolainrenkaiden kautta hevosen niskan ympäri. Sen tarkoituksena on ohjata hevosta kulkemaan oikeassa muodossa. Chambon on yleensä tehty joustavasta materiaalista ja antaa hevoselle enemmän vapautta kuin esimerkiksi gramaanit. Champonia käytetään enimmäkseen juoksuttaessa, utta sen kanssa voi myös ratsastaa.




Sitten on myös muita apuohjia kuten thiedemanohjat. Ne ovat hieman harvinaisemmat jota itse en ole koskaan käyttänyt.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti